Szentlászló Települések Találkozója

Kárpát-medencei Szentlászló Települések Találkozója 2007.júli 13 - 15.

A mai Magyarország, Horvátország, Erdély és Szlovénia területén 15 Szentlászló nevű település található: Bakonyszentlászló, Búcsúszentlászló, Bükkszentlászló, Jászszentlászló, Mátraszentlászló, Pilisszentlászló, Vácszentlászló, Pusztaszentlászló, Püspökszentlászló, Zalaszentlászló, Szentlászló (Magyarország), Homoródszentlászló, Nyárádszentlászló, Tordaszentlászló és Szentlászló (Szlovénia)
Az idén 12. alkalommal került megrendezésre a Szentlászló települések találkozója a magyarországi Szentlászló nevű községben. Szentlászló község lakóssága és Önkormányzata jó házigazdája volt a baráti találkozónak, vendéglátóink baráti szavakkal, finom ételekkel, színvonalas programokkal és településenként külön idegenvezetővel kényeztettek bennünket.
A programban szerepelt ünnepi szentmise, melyet Mayer Mihály megyéspüspök celebrált. Ezt követte a koszorúzás a Szent-László szobornál és a Szent-László zászlók ? melyeken minden Szentlászló település címere fel van tűntetve - megáldása. A kaposvári Roxinház előadásában láthattunk részleteket az István a király című rockoperából is, majd előadást hallhattunk Szent László királyról Zámbó Péter határőrezredestől.
Koraeste sorra bemutatkoztak a Szentlászló nevű települések, Püspökszentlászlót Schumann Zoltán mutatta be néhány mondatban.
Ez a júliusi hétvége a barátság és barátkozás jegyében telt, ugyanakkor méltó megemlékezés volt településeink névadójáról, Szent László Királyról . Szent László neve kötelez bennünket emberségre, méltóságra, tisztességre és becsületre. A közös anyanyelv és a keresztény gyökerek kötik össze ezt a 15 települést.
A faluban megtekinthettük a Magyarországon egyedülálló csuhémúzeumot is, amely ma élő alkotóműhelyként is működik ezzel igyekezvén megőrizni és továbbadni a hagyományokat az ifjabb nemzedéknek.
Este tűzijáték, zenés-táncos est és táncmulatság zárta a rendezvényt.
Csak rajtunk múlik, hogy a közeljövőben nálunk is megrendezésre kerül-e ilyen vagy, ehhez hasonló találkozó.

Abonyi Be